KRM

MUSTs malaisefelleprosjekt avdekker nye insektarter i Norge

Insektprosjektet til naturhistorisk avdeling begynner å gi spennende resultater allerede før det har kommet skikkelig i gang
aaa-Malaisefelle.jpg#asset:11014

Malaisefelle i bruk. Hvis du kommer over en slik på tur i skog og mark, er det viktig å la den stå i fred.


I 2020-22 skal MUST drive et omfattende registreringsarbeid rettet mot insekter. Til dette arbeidet brukes en type insektfelle som kalles MALAISEFELLE.

I 2019 hadde vi ute 12 slike feller, 9 av dem i Rogaland, i et prøveprosjekt. Allerede nå begynner det å komme spennende tilbakemeldinger fra eksperter som har mottatt materiale for identifikasjon. Terje Jonassen, en stor kapasitet på en rekke ulike fluefamilier, har så langt funnet to nye arter for Norge i materialet vårt fra 2019: Cerodontha geniculata er en ganske liten flue som tilhører familien Agromyzidae, på norsk kalles de med en fellesbetegnelse for MINÉRFLUER etter de karakteristiske gangene som larvene gnager inni ulike typer bladverk. Denne ble funnet i to fangster fra sørlige deler av Jærstrendene (Ogna og Brusand). Chymomyza caudatula er en art i familien Drosophilidae, eller FRUKTFLUER som familien heter på norsk. Denne ble funnet på Kjetså i Setesdalen. Fellen på Evje ble passet av en av de gamle pionérene fra ringmerkingsarbeidet i regionen, Lars Breistøl.

aaa-Cerodontha_geniculata_Rui_Andrade.jpg#asset:11013

Fluen Cerodontha geniculata fotografert av Rui Andrade