Utstilling

Kirkekunstutstilling

Opplev kunst fra Stavanger domkirke på nært hold!

26. jun. 2020 - 31. des. 2021

I 2025 markerer Stavanger domkirke at det er 900 år siden kirken ble reist. Frem mot dette jubileet skal det gjennomføres omfattende restaureringsarbeider i den fredete katedralen som vil være stengt til 2023.

Nå stilles noen av gjenstandene fra Stavanger domkirke ut på Stavanger museum og du har anledning til å oppleve kirkekunsten på nært hold.

Du kan blant annet se det over fem meter høye Fransønepitafiet. Hovedtemaet for Fransøn-epitafiet er dødens mysterium. Epitafiet fremstiller relieffscener fra den siste dagen i Jesu liv; mishandlingen og gravleggelsen før vi møter den oppstandne Jesus som dommer. Epitafiet er nå oppdelt, slik at publikum virkelig kan studere detaljene i den vakre kirkekunsten.

Søverin Fransøn ble antagelig født i Danmark i 1620. Fransøn var prest i Skåne frem til 1659. I striden om Skåne skulle ligge under Danmark eller Sverige hadde Fransøn forsynt den danske hæren med proviant og ble dømt til døden for landssvik. Mot en bot på 1000 riksdaler ble han i siste liten benådet og den danske kongen lovet ham en bispestol så snart det ble en ledig stilling som biskop. Franssøn tok imidlertid jobb som sogneprest på Skjold i Rogaland i 1661 og flyttet dit med sin kone Mette Tausan og deres datter Christiane, som begge to døde kort tid etterpå. I 1674 fikk Fransøn epitafiet utstilt i Stavanger domkirke som et minne etter sin familie.