KRM
Utstilling

Leketøy fra Lærdal

Norsk barnemuseum

Det var en gang en tresko forteller historien om lekene fra Åsmund S. Lærdal, barnebokforlaget, leketøyfabrikken og dens unike plass i leketøyhistorien. Den første firmalogoen var en tresko med seil. Åsmund S. Lærdal hadde unike evner til å utvikle attraktive produkter for barn. Bedriften utviklet seg til å bli landets største billedbokforlag og leketøyfabrikk. Det startet som forlag. Fra 1943 laget Lærdal leketøy under navnet Tomte Småvareindustri, først i tre, og fra 1950 i mykplast. Anne-dukken og Tomtebilene ble internasjonale klassikere. Anne-dukken ble bestselger i Europa og Tomtebilen ble laget i 100 millioner eksemplarer og solgt til 110 land.

Åsmund-Lærdal.jpg#asset:381

"Husk at gode leker er vitaminer for barn."

Åsmund S. Lærdal


I dette leketøyeventyret fra Stavanger som varte fra 1940 til 1978 står barna, leketøyet og den barnegleden som ble skapt i sentrum. Visuelle attraktive leker og elementer i ulike farger og fasonger inviterer til lek, utfoldelse og aktivitet. Her sitter du på fanget til en tre meter høy Anne-dukke og du tar plass i en to meter lang Tomtebil. Du kan høre og bla deg gjennom et utvalg digitale billedbøker og pusle et puslespill i storformat. I den digitale dukkefabrikken får du et innblikk i hvordan leketøyet ble produsert og du kan lage din egen Anne-dukke på skjermen.

BD84547.jpg#asset:377

Utstillingen om lekene fra Åsmund S. Lærdal forteller også om hvordan bedriftens ekspertise i mykplast ble brukt til nye produkter. Lærdal satset videre på livredning. Anne-dukken fikk en storesøster, livredningsdukken Resusci-Anne, og skolebarn fikk opplæring i munn til munn metoden. I dag produserer fabrikken avansert medisinsk livredningsutstyr. Leketøyfabrikken er i dag historie, men mykplasten og Anne-navnet lever videre i en ny epoke av et industrielt eventyr i Stavanger.