Ny utstilling: "Fra Hulda til hijab"

Fra 24. juni viser Stavanger museum utstillingen "Fra Hulda til hijab" om bunader, folkedrakter og hva de betyr for oss.

"Ein bunad skal ikkje vera evig eins; den kann sjølvsagt - og skal - utviklast som alt anna, naar han kjennest uhøveleg. Me kan ikkje gaa rundt aa vera "museumsgjenstande"" skal Hulda Garborg ha sagt.

Hun gir navn til den nye utstillingen på Stavanger museum, og utstillingen tar opp spørsmål og viser bunadsutvikling - i Hulda Garborgs ånd.

Drakter fra samlingen

Mange bunader og gamle folkedrakter er museumsgjenstander, og det har lenge vært et ønske om å vise mer av den flotte samlingen av drakter Stavanger museum forvalter. Nå skjer det; tredje etasje på Stavanger museum fylles nå med folkedrakter fra 1700-tallet og fram til i dag. Drakter med historie, som kan provosere, som vise utvikling, som gir assosiasjoner, vekker minner og formidler tradisjonen.

"Fra Hulda til hijab" belyser viktige spørsmål om bunadsbruk i dag, i lys av økonom, kjønnsidentitet og etnisk opphav. Utstillingen forteller om den historiske utviklingen av det vi i dag kjenner som bunader og den viser fram et fargesprakende mangfold av folkedrakter Stavanger-folk med opphav andre steder i verden bruker.

Fra Hulda til hijab utstilling Stavanger museum
Smakebit fra utstillingen "Fra Hulda til Hijab"

Stor arbeid vises nå fram

Et stort arbeid ligger bak denne utstillingen. Forskning er gjort både knyttet til etnisitet, kjønnsidentitet og konfirmanters forhold til bunader. I tillegg er de gamle draktene fra museets samling konservert og håndtert med faglig forsiktighet og kunnskap for å kunne vise fram klenodiene som fram til nå har vært oppbevart i museets magasin, utilgjengelig for publikum.

Det er med stor stolthet og glede Stavanger museum inviterer til å dykke ned i tradisjon, nåtid og framtid for folkedrakter og bunader fra Stavanger og Rogaland og fra resten av verden.