acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Leketøy fra Lærdal

Leketøyseventyret fra Stavanger

Utstillingen Det var en gang en tresko forteller historien om lekene fra Åsmund S. Lærdal, barnebokforlaget, leketøyfabrikken og dens unike plass i leketøyhistorien. Stavangerbedriften utviklet seg til å bli landets største billedbokforlag og leketøyfabrikk. Anne-dukken og Tomtebilene ble internasjonale klassikere. Anne-dukken ble bestselger i Europa og Tomtebilen ble laget i 100 millioner eksemplarer og solgt til 110 land.

Utstillingen forteller også om hvordan bedriftens ekspertise i mykplast ble brukt til nye produkter. Lærdal satset videre på livredning. Anne-dukken fikk en storesøster, livredningsdukken Resusci-Anne, og skolebarn fikk opplæring i munn til munn metoden. I dag produserer fabrikken avansert medisinsk livredningsutstyr. Leketøyfabrikken er i dag historie, men mykplasten og Anne-navnet lever videre i en ny epoke av et industrielt eventyr i Stavanger.

Vi fokuserer på utviklingen av leketøyproduksjonen i Stavangerregionen fra 1900 til nyere tid. Lær om hvordan endringer i samfunnet, som importforbud under og etter krigen påvirket produksjon og salg av blant annet leketøy. Det blir også gitt tid til å studere og prøve elementene i utstillingen.

Relasjon til kunnskapsløftet

HISTORIE 8-10 trinn.

Finne døme på hendingar som har vore med på å forme dagens Noreg, og diskutere korleis samfunnet kunne ha vorte dersom desse hendingane hadde utvikla seg annleis.

SAMFUNNSKUNNSKAP 8-10 trinn.

Beskrive korleis forbruksmønsteret har utvikla seg i Noreg.

Åsmund-Lærdal.jpg#asset:381

"Husk at gode leker er vitaminer for barn."

Åsmund S. Lærdal