Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Graviditet og fødsel

Et kulturhistorisk perspektiv

Hvordan er det å være inni livmoren? Hva er en sædcelle? Hvordan tok man graviditetstester før i tiden? Hvorfor kan det være vanskelig å snakke om hvor babyene kommer fra – og hva har storken med det å gjøre? Hva skjer under en fødsel?

Et besøk i utstillingen Livets Under gir elevene et innblikk i temaene befruktning, fosterutvikling og fødsel, samt overtro, tabuer og «hvite løgner» som tradisjonelt har vært knyttet til dem.

Utstillingen tematiserer også utviklingen av jordmorvesen og helsestasjoner i Norge, hygiene, prevensjon, seksualopplysning, abortstriden og endringer i synet på kropp og kjønn. Her kan man spille dataspillet «Kampen om egget», se film om fødsel og til og med krype inn i en forstørret livmor!

 Opplegget problematiserer også forholdet mellom seksualitet og kjærlighet, og viser hvilken betydning profesjonaliseringen av helsevesenet og framveksten av velferdsstaten har hatt for kvinners liv og helse.

 Formidlingsopplegget tar opp følgende kompetansemål i naturfag:

  • Drøfte problemstillinger knyttet til seksualitet, ulik seksuell orientering, prevensjon, abort og seksuelt overførbare sykdommer
  • Beskrive fosterutvikling og hvordan en fødsel foregår