KRM
Utstilling

Verdens viktigste rom

Frøhvelvet på Svalbard

28. jan. 2016 - 04. sep. 2016

Utstillingen «Verdens viktigste rom» forteller om verdens største sikkerhetslager for frø, plassert 1300km nord for polarsirkelen, på Svalbard. Her blir frø fra hele verden lagret i tørre og kalde haller. Hvelvet åpnet i 2008 og i 2010 passerte antallet prøver 500.000, noe som gjør det til den største samlingen av matfrø i hele verden.

Det finnes mange genbanker i verden, men de fleste ligger i politisk eller økonomisk ustabile deler, eller i områder som er lett utsatt for naturkatastrofer. Frøhvelvet på Svalbard blir derfor et sikkerhetslager for verdens genbanker.

I september 2015 fikk genbanken i Aleppo nytte av frøhvelvet på Svalbard. Genbanken hadde blitt skadet som følge av krigen og fikk tilsendt 116.000 frø de tidligere hadde deponert i frøhvelvet. Dette var tørketålende arter tilpasset for områdene i Midtøsten, bl.a. varianter av hvete, bygg og gress.

HVORFOR OG HVA?

Vi trenger å ta vare på mest mulig biologisk materiale, ikke bare ulike arter, men også genetisk variasjon innenfor hver art. Genbankene inneholder derfor ikke bare det vi betegner som mat- og nyttevekster, men også deres nærmeste slektninger. Uten dette er arter vi er avhengig av i fare for å bli utryddet, ved klimaendringer, naturkatastrofer, krig eller sykdommer. Flere genvarianter gjør oss mer robuste i møte med fremtiden.

Eksempler på arter som det finnes frø fra i frøhvelvet på Svalbard er: ris, havre, kvann, timotei, tagetes, ringblomst, sukkererter, squash, dill, solsikke, lin, kålrot og karse.