Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg
Utstilling

Et byhistorisk teater

Glimt fra byens historie

03. juni 2017 - 10. feb. 2025

I denne utstillingen, som er bygget opp av scenografiske tablåer med tidsriktige dukker, vises glimt fra blant annet hverdagsliv, håndverk, familieliv og skolestell i perioden etter reformasjonen og fram til forfatteren Alexander Kiellands tid på slutten av 1800-tallet.

Utstillingen viser kirkekunst fra Stavanger og Rogaland fra middelalder, renessanse og barokk, blant annet arbeider av Anders L. Smith og Gottfried Hendtzschel. Renessanse- og barokkinventar fra Stavanger Domkirke er også representert. Interiør med gjenstander hentet fra rogalandsbygdene og fra stavangerhjem viser kunsthåndverk i by og land på 1700- og 1800-tallet.

Sjøfart og misjon gjorde at Stavanger i løpet av 1800-tallet ble en internasjonal by med globale kontakter. Stavanger museum ble stiftet i 1877, og med hjelp av gaver fra sjøfolk og misjonærer bygget museet opp en etnografisk samling som skulle fortelle om andre folks religion og levesett. Deler av denne samlingen er utstilt i Et Byhistorisk teater.

I Kiellandrommet sitter forfatteren Alexander Kielland og skriver i sitt hjem ved Breiavatnet. Kielland var Stavangers store dikter i andre halvdel av 1800-tallet, og han brukte ofte sin egen hjemby som modell og inspirasjonskilde for sitt forfatterskap. Alle scenene i denne delen av utstillingen er fra 1880-årene. Her finner man flere figurer fra Kiellands forfatterskap og glimt fra bylivet i hans samtid. Tablåene viser blant annet bøkkerverkstedet, sadelmakeren på jobb, tjenestepikens lille loftsværelse og barnelek i Stavangers gater. Utstillingen rommer også en rekke gjenstander fra perioden, i hovedsak leketøy, redskaper, møbler og husgeråd.

Årdalskrusifikset.jpg#asset:1281