Var det pangolinen som startet coronaepidemien?

Pangoliner, eller skjelldyret som den også kalles, er kritisk truet. Det er de dyrene i verden som det drives mest ulovlig jakt på.

Grunnen til dette er at kjøttet til pangolinen er en eksklusiv rett blant styrtrike kinesere, og at skjellene, som er laget av keratin, males opp og brukes som medisin i form av piller. Keratin er det samme stoffet som vi har i våre finger- og tånegler, så en vil få den samme medisinske effekten av å gomle på sine egne tånegler, som å kjøpe en dyr eksklusiv pille fra et utrydningstruet dyr.

Skjelldyrene blir ofte beskrevet som «vandrende kongler». Dette skyldes at kroppen er dekket med store skjell som fungerer som et panser for dyrene. Halen, som har god gripeevne, er lang og spiss og dekket med skjell. Skjelldyrene har dessuten kraftige lemmer og regnes som gode klatrere. Syn og hørsel regnes å være dårlig, men luktesansen er god. Dyret er utstyrt med en lang og klebrig tunge, som dyrene bruker til å få i seg maten med. De spiser insekter, spesielt termitter og maur, og er hovedsakelig nattaktive og oppholder seg gjerne i ganger i bakken om dagen. Om natten kommer dyra ut for å lete etter mat. Mange av artene kan klatre i trær.

Det er åtte arter skjelldyr i Asia og Afrika. Fire i Asia og fire i Afrika. Artene i Afrikas var tidligere mye mer tallrike enn sine slektninger i Asia, men ettersom artene i Asia ble tilnærmet utryddet av ulovlig jakt, begynte en utstrakt ulovlig jakt i Afrika for å mette det asiatiske markedet. Som et eksempel her ble to båtlaster med pangoliner beslaglagt i Nigeria i april 2019. De inneholdt til sammen 72 000 skjelldyr som kom fra Nigeria.

I det siste har det vært skrevet mye om coronaepidemien som startet i Kina i media. Kinesiske forskere mener å ha identifisert pangolinen som det dyret som har kunnet overføre smitten fra flaggermus til mennesker. Etter å ha testet prøver fra mer enn 1000 ville dyr, fant forskerne ut at viruset som ble funnet i pangolinen var 99 prosent likt det en fant hos mennesker.

Ved Stavanger Museum har vi 3 utstoppede pangoliner. Du kan se en i utstillingen «Museumsreisen» og en i utstillingen «Inn til beinet». På 1800- og tidlig 1900-tallet var slike dyr en populær suvenir å ta med seg fra utlandet for sjømenn og andre langveisfarende.

Kilder: Wikipedia, NTB, www.nationalgeographic.com