must-bgPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1

Spektakulær norsk historie i Danmark

Torsdag kan du få et møte med 66 steinskulpturer som er en hyllest til nordmenn.

Det er en ganske ukjent ”norsk historie” i Danmark. Skulpturparken ”Nordmandsdalen” var en gave fra Kong Frederik d. V til dronning Juliane Marie og sin ettertid. Skulpturparken er barokk i sin oppbygning.

66 høye steinskulpturer i den kongelige danske sommerresidensen Fredensborg Slot fremstiller bønder og fiskere i Norge fra midten av 1700-tallet.

- Anlegget er spektakulært og enestående i sin art. Det er en hyllest til sitt folk i Norge fra en konge med mange visjoner. Anlegget og dets historie er stort sett ukjent i Norge, forteller bygningsantikvar Mathies Ekelund Erlandsen, som også skal ha foredraget i Fuglesalen på Stavanger Museum.

Kongen følgte personlig fremdriften av anlegget helt frem til sin død. Anlegget sto ferdig i 1784, og viser detaljer i klesdrakter, særegne tradisjoner, håndtverk og livsstil i forskjellige trakter i Norge.

Ekelund Erlandsen vil torsdag fortelle mer om bakgrunnen for den danske Kong Frederik d. V og hans "trofaste og modige nordmenn" som ble hyllet gjennom denne skulpturparken.